Digitaal inmeten leidingwerk

Wij kunnen op uw locatie met onze eigen 3D scanner een digitale scan maken van de te vernieuwen leidingen of constructie delen. Deze gegevens verwerken wij daarna zelf op kantoor tot een tekening en gezamenlijk bepalen wij dan welk deel er vervangen dient te worden. Hiervoor kunnen wij uiteraard vooraf een offerte maken zodat u exact weet waar u aan toe bent.

De aanschaf van onze eigen 3D scanner van Leica was inclusief alle benodigde software. Dit was een flinke investering maar, is een zeer nuttige uitbreiding op het inmeetproces bij complexe installaties. Wij hebben nu dus het laser scannen als standaardbewerking toegevoegd aan ons engineeringspakket. Het digitaal inmeten is zeer efficiënt gebleken met name op het gebied van meetfouten. Dit wordt gereduceerd tot praktisch nul. Waar de digitale scanner het best tot zijn recht komt is bij complexe leidingen in een lastige positie bijv. op hoogte waar je slecht even bij kunt. Het gebruik van digitaal scannen heeft hierbij de volgende voordelen:

Voordelen van digitaal inmeten

  • Er is een zeer kleine kans op meetfouten door de hoge precisie van de scanner.
  • De installatie hoeft niet uit bedrijf. Dit scheelt productietijd en omslachtige procedures.
  • Er kan vaak vanaf de grond en op afstand gescand worden zonder het proces te verstoren.
  • Er hoeft vooraf geen hoogwerker of steiger meer geregeld te worden. Dit scheelt veel tijd en kosten.
  • Kortere doorlooptijd van het inmeetproces, het hoeft niet eerst te worden geschetst. Het gebouw incl. alle obstakels worden mee gescand!
  • De leidingloop kan na het scannen nog gemakkelijk gewijzigd worden dmv Clash Detection*, de obstakels zijn zichtbaar in de pointcloud.
  • Het inmeetproces kan vaak uitgevoerd worden door één engineer/tekenaar. Bij Velmon is de engineer nauw betrokken bij het uittekenen van zijn eigen scan waardoor hij de situatie ter plekke goed kent.
  • De pointclouds die door ons zijn gescand, worden op onze eigen, nieuwe server opgeslagen waar dagelijks een backup van wordt gemaakt.

*Clash detection in pointclouds

Voor het scanproces hebben wij diverse softwarepakketten aangeschaft zoals bijv. Edgewise, Autocad Plant3D en Cyclone. Onze engineer/tekenaars hebben voor het digitaal inmeten diverse aanvullende opleidingen en trainingen gevolgd om zodoende een goed en betrouwbaar product te kunnen leveren. Wij scannen zeer regelmatig in de IJmond en regio Zaandam - Amsterdam. Als de werkzaamheden wat verder weg zijn, kunnen wij dit uiteraard ook voor u verzorgen. Als u interesse heeft in het laser scannen en tekenen bij Velmon, maken wij graag vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden met u door te nemen.
U bent uiteraard ook van harte welkom in onze werkplaats in Heemskerk, de koffie staat voor u klaar.

Digitaal inmeten laserscanner industrie leidingwerk Velmon
Leidingen digitaal inmeten met lasersanner industrie engineer Velmon

Clash Detection in Pointclouds

Naast tekenen en modelleren kun je ook clashen(botsen), simuleren en controleren met een gescande pointcloud. We noemen dit pointcloud clash detection. Dat kan tijdens het tekenproces van pas komen om bijv. een nieuwe leiding in te tekenen waarbij de gescande obstakels in de digitale scan zichtbaar zijn. Clash detection kan gedaan worden met specialistische software maar, je kunt ook zelf handmatig een visuele clash detection en -controle uitvoeren. Wij gebruiken daarvoor onze eigen tekenpakketten zoals bijv. Inventor en Autocad Plant3D dmv PlantClashDetection. Wij gebruiken deze pakketten in combinatie met software van Edgewise en controleren hiermee de gemaakte tekeningen en -modellen. Clash detection is dus een geavanceerde methode die helpt ontwerpfouten in installaties te voorkomen. Er zijn diverse projecten te bedenken waarbij nieuw leidingwerk of constructiewerk moet passen in de bestaande, gescande omgeving.

Digitale scan pointcloud digitaal inmeten leidingwerk
Virtuele digitale scan laserscanner digitaal inmeten Velmon
Digitaal inmeten scan leidingwerk Velmon

Vragen of hulp nodig?

Wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem contact met ons op om uw case of vraag met ons te bespreken.

Bert van der Velden Algemeen Directeur
0251-225900 [email protected]