Orbitaal lassen

Wij lassen al meer dan 15 jaar orbitaal, onder andere voor de farmaceutische industrie. Tot 2011 was dit onder de vlag van Velmon Lastechniek. Verschillende onderdelen van CERN LHC (deeltjesversneller Geneve) zijn ook door ons orbitaal gelast.

Volgens de EHEDG richtlijn moet het te lassen materiaal bestaan uit een austhenitisch roestvast staal en verdient orbitaal lassen de voorkeur omdat dit een computergestuurd lasproces is.

Dunwandige rvs leidingen

Eén van de vele gunstige effecten van het orbitaal lassen is dat het programma (lasparameters) in zijn geheel wordt ingevoerd in de lascomputer. De kwaliteit van de las is daardoor steeds gelijk en kan gereproduceerd worden. Mede door de vraag uit de markt hebben wij ons gespecialiseerd in de verwerking van dunwandig rvs leidingwerk tot max. zo’n 3,0 mm wanddikte.

Gesloten laskop

Onze orbitaal lasapparaten kunnen worden voorzien van een gesloten kop. Dit wordt ook wel een type met een cassetteklem genoemd. Hierbij kunnen rechte buiseinden aan elkaar worden gelast die rondom de lasverbinding. Een pluspunt van de gesloten kop is dat er een inerte omgeving om de las heen gecreëerd wordt door de toepassing van een beschermgas.

Bekijk hier een project met de gesloten laskop.

Geen nabewerking nodig

Na het orbitaal lassen heeft de binnenzijde van de buis een mooi glad oppervlak zonder vervuiling. Hierdoor hoeft deze niet inwendig nog eens te worden gereinigd of op een andere manier nabewerkt te worden.

Door deze egale binnenkant krijgt ‘nieuw’ vuil minder kans om zich te hechten. Tevens kan de buis beter gereinigd worden tijdens het spoelen/schoonmaken van de installatie. Hierdoor zal minder snel bacteriegroei ontstaan in het leidingwerk. Het materiaal en bovengenoemde las methode maakt het zeer interessant voor het gebruik in onder andere de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector.

Lasapparatuur van Polysoude

De keuze voor de hoogwaardige lasapparatuur van Polysoude was snel gemaakt. De kwaliteit is namelijk zeer goed en zij hebben een zeer goede vertegenwoordiging in Nederland. Tevens is er vele jaren ervaring en kennis van het geautomatiseerde TIG-lasproces aanwezig. Wij zijn ook  zeer tevreden over de samenwerking.

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor de laatste generatie P4 orbitaal lasmachines van Polysoude met een touchscreen. Voordeel is dat de WPS uitgedraaid kan worden met de werkelijk gebruikte parameters vanuit de lasmachine.

Projecten orbitaal lassen

Hieronder zijn een paar voorbeelden van projecten welke wij hebben gerealiseerd.
Verdampers
Orbitaal leidingwerk

Meer weten?

Wilt u weten wat Velmon voor u kan betekenen op het gebied van orbitaal lassen?